Op voorraad: Binnen 2-4 werkdagen in huis | volg ons op facebook

LIVIA Feteasca Neagra getest door throughthegrapevinenl

Gepubliceerd op 15 mei 2021 om 11:36

In deze serie neem ik jullie mee op ontdekkingstocht door Oost-Europa: Eastern Europe Uncovered! Met vandaag deze Roemeense wijn van @vinuriwijnen 🇹🇩

Roemenië is de 7e grootste wijnproducent van Europa en één van de belangrijkste wijn producerende landen uit het voormalige Oostblok. Net als in vele andere landen werd hier in de jaren ’60 net als in de Sovjet Unie een groot wijnplant programma opgezet.

Deze “Livia” uit 2016 wordt gemaakt door het familiebedrijf @cramagirboiu in de provincie Vrancea, zo’n 170 kilometer ten Noord-Oosten van de hoofdstad Boekarest en ten Zuid-Oosten van de Zwarte Zee. De Livia-reeks is vernoemd naar de dochter van de eigenaar van het wijnhuis.

De wijn wordt gemaakt van de “Fetească Neagră” in de DOC Cotesti. Een nobel inheems blauw druivenras dat wordt gebruikt voor de productie van de serieuzere Roemeense wijnen. De druif wordt ook wel ‘zwart meisje’ genoemd en wordt gekenmerkt door een kruidig en peperig karakter.

De wijn is diep robijnrood van kleur met een paarse rand. In de neus donker fruit met zwarte bessen, iets aards, kruidigs, wat peper en een bitter druivenschilletje. In de mond soepele tannines, een zuurtje, wat peper, rijp donker fruit, wat gerookt paprikapoeder en een klein beetje chocola. In de afdronk een mooi bittertje. Het doet mij nog het meest denken aan Syrah, maar dan tussen Frankrijk en Zuid-Afrika en Australië in qua stijl. Lang niet gek! 3.6/5 ⭐️

De wijn gaat goed samen met wild, rund, lam of gegrild varkensvlees. Ik maakte er een mooie Roemeense stoof bij van lam, met veel tomaat en paprika. Stukje vers brood erbij om te dippen. Heerlijk troostvoedsel met dit koude gure weer!

Ben ook heel benieuwd naar het wit van dit wijnhuis. Binnenkort drink ik de veelbekroonde witte “Sarba” van @cramagirboiu. Cheers!

Wijn online verkrijgbaar voor een tientje bij het in Roemeense wijn gespecialiseerde @vinuriwijnen 🍷


«   »