Op voorraad: Binnen 2-4 werkdagen in huis | volg ons op facebook

Proefnotitie CORCOVA RESERVE Cuveé Bohème 2017 en CORCOVA RESERVE Chardonnay 2019

Gepubliceerd op 28 februari 2022 om 19:04

"Wijn is leven", zei de Romeinse schrijver Petronius. Het is een citaat waar mensen hier in Corcova dol op zijn. Voor het team van Roy & Dâmboviceanu betekent wijn de voortzetting van een traditie met de geur van adel en avontuur, maar ook werk, investering, risico; het betekent een mooi leven, met een geschiedenis die wordt gewaardeerd op zijn reële waarde en met een toekomst die elke dag wordt opgebouwd en ernaar streeft om in lijn te zijn met het verleden. Zakelijk gezien is er ook een grote uitdaging want men wil ook bekendheid geven aan dit zeer mooi product.

De CORCOVA Roy & Dâmboviceanu-wijngaard omvat momenteel 70 hectare waarop de traditionele lokale variëteiten werden herplant, bestaande tijdens het Bibesti-landgoed, opgenomen in de erkende DOC Mehedinți-Corcova-variëteiten: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier en een nieuwe variëteit, Syrah.

Crama CORCOVA Roy & Dâmboviceanu ligt in het zuidwesten van Roemenië in de wijnregio Mehedinţi DOC. Al meer dan twee eeuwen worden in deze regio kwaliteitswijnen gemaakt, maar de reputatie van CORCOVA’S wijnen bereikte een hoogtepunt in de 20ste eeuw doordat Parijse kunstenaars de wijnen ontdekten en meenamen in hun werken. Marcel Proust was misschien wel de beroemdste onder hen.

 

De huidige eigenaren, Michel Roy en Serban Damboviceanu, staan sinds 2005 aan het roer van het 70 hectare tellende wijnbedrijf. Ze restaureerden de oude kelders die ooit toebehoorden aan prins Anton Bibescu en installeerden de laatste snufjes op het gebied van wijn maken. Naast het produceren van prachtige wijnen, organiseren ze er genereuze proeverijen waarmee een deel van de prachtige wijntraditie uit de Mehedinti DOC regio herleeft. Geloof mij maar, het is een waar genot om de wijn in deze regio te drinken maar als je thuis bent en je wilt een goed glas wijn dat is dit juist een goede aanrader. De weg naar deze mooie wijnregio kan ook super gaaf zijn als je de juiste weg kiest.

 

Transalpina 67c is een magische route om in deze mooie wijn regio te komen, vooral de rit is erg leuk maar ook het idee dat je in een zeer mooie wijnregio komt waar men zeer goede wijn maakt. Natuurlijk zijn er ook andere vervoersmogelijkheden  maar deze sprak ons erg aan. De Transalpina (DN67C) is de naam van een zeer opwindende rit met adembenemende uitzichten in centraal Roemenië. Het loopt door de Karpaten en is een van de beroemde wegen in Roemenië. De weg is volledig geasfalteerd. Het is 148 km (92 mijl) lang en loopt zuid-noord van Novaci, een stad in de provincie Gorj, in Oltenia, naar Sebeş, een stad in de provincie Alba. De weg biedt adembenemende uitzichten en veel rijplezier. Deze geasfalteerde weg is niet makkelijk, met honderden bochten.

Maar je komt dan in mooi en fijn wijngebied.

 

“Het 100 punten systeem, dit leek ons de beste manier om de wijn op goede manier te beoordelen, is een zeer bekend berekeningssysteem.
Het is onderverdeeld in: 30 punten voor de geur (bouquet), 40 punten voor de smaak, 10 punten voor het uiterlijk (kleur) en 20 punten voor de algemene indruk van de wijn.

 

We hebben twee wijnen geproefd en deze waren echt super en zeker boven de 80 punten bij de review kun je zien hoeveel punten per wijn, het is gewoon een waar genot om zulke prachtige wijn te proeven die prijs technisch zo bijzonder zijn. Dit zijn wijnen die je mag vergelijken met wijnen die ver boven de 30 tot 50 euro gaan.

Echte kwaliteitswijnen!”

 

CORCOVA RESERVE Cuveé Bohème 2017

 

“Wat een prachtige wijn en dan moet je nog zoeken naar de juiste woorden  om ook eer te doen aan deze heerlijke en smaakvolle rode wijn met deze prachtige mix. Wijn van Syrah heeft vaak de geur en smaak van zwart fruit, peper, rook, zoethout en leer maar door de mix met Merlot en Cabernet Sauvignon komen alle geuren en smaken op zijn plaats. Ook heeft hij aardig wat zachte tannine en zuren, met het bijbehorende vermogen tot rijping. In Australië en ook Zuid-Afrika geeft men vaak de voorkeur aan een zwoelere stijl; in Nieuw-Zeeland en Californië neigen wijnmakers eerder naar de Europese stijl. Juiste deze wijnmaker hebben een zeer mooie en in balans zijnde mix gemaakt, super!

 

Deze stevige  en krachtige en volle rode wijn is een zorgvuldige mix van Cabernet Sauvignon, Syrah en Merlot en rijpte 12 maanden in Roemeense en Franse eikenhouten barriques. Dit proef je en deze smaak komt ook helemaal terug in je glas. Een hout opvoeding die er zeker mag wezen en prachtig uitgevoerd. Het resultaat is een super fluweelzachte wijn, vol en rond, met intense aroma’s van rijp donker fruit, bramen en kersen en rood fruit, vanille, cederhout en cacao met een vleugje chocolade.  Advies om deze wijn zeker 30 minuten even op adem te laten komen zodat alle aroma’s vrijkomen, dit komt de smaak en geur zeker ten goede. Voor ons is het een TOP wijn.

Wij gaven deze wijn 95 punten.”

CORCOVA RESERVE Chardonnay 2019, een prachtige wijn!

 

“Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist. Belangrijk is hierbij wel dat de druif rijp genoeg is en de juiste hoeveelheid suikers in zich heeft. In dit wijngebied mag een wijnmaker extra suikers toevoegen aan het sap omdat de suikers in de druiven te laag zijn. Het doel hiervan is niet alleen om de Chardonnay zoeter te maken, maar ook om het alcoholpercentage te verhogen. Deze extra suikers worden namelijk ook weer omgezet in alcohol. Met deze wetenschap is een zeer mooie Chardonnay gemaakt. Wij waren echt onder de indruk van deze geweldig rijping van deze Chardonnay.

 

De mooie en zachte en lichtgele kleur is uiterst kenmerkend voor deze Chardonnay en geeft het glas een mooie vulling. De smaken van banaan, abrikoos, kruisbes, goudbes, kumquat en gele pruim, met accenten van komkommer en groene olijf maken de geur rijk aan fruitaroma’s en zijn zeker zeer aanwezig. De smaak is fris en romig en blijft ook goed hangen met een zeer prettig afdronk. Een complete Chardonnay is prachtig van smaak is en zeer prettig is. De fermentatie vond plaats in grote vaten van 400 liter, gevolgd door een rijping op hout in kleinere 225-liter barriques van Frans eikenhout. Dit geeft een zeer goed resultaat, Vol, rond en romig met intense aroma’s van rijp fruit en vergezeld door subtiele “franse” houttonen. Even beluchten of op adem laten komen.  

Wij gaven deze wijn 89 punten.”

 

 

Arno Reijnen & Petra Brocke

Hartelijk dank voor de proefnotitie van deze 2 heerlijke wijnen!


«   »