Op voorraad: Binnen 2-4 werkdagen in huis | volg ons op facebook

Proefnotitie Bacanta - Fetească Neagră door AiméVin

Gepubliceerd op 20 juni 2021 om 18:26

Proefnotitie Bacanta - Fetească Neagră door AiméVin

 

Het Roemeense druivenras - Fetească Neagră - is een soort die al in de tijd van de Daciërs en de Romeinen groeide en bloeide en dan voornamelijk in de regio Moldavië aan de Zwarte Zee. Intussen hoort Moldavië bij Roemenië en is de inheemse druif mee ingelijfd en gepresenteerd als één van de paradepaardjes op het nationale vlaggenschip van de Roemeense wijnindustrie.

 

Ik kreeg mijn Fetească Neagră toegestuurd van Vinuri om te proeven en te beoordelen wat ik van deze mysterieuze zwarte schone vind.

 

Lees mijn proefnotitie:

Fles met kunstzinnig etiket, in het glas een frisse kersenrode kleur, in de neus: intense geur van gestoofde blauwe pruimen, blauwe bessen, hint van leer, vleugje gerookt. In de smaak: zwarte bramen, verder laurierdrop, koffiebonen, hint kruidnagel. Structuur: mooi geïntegreerd hout, rijpe soepele tannines, aangename zuren die zorgen voor evenwicht. Afdronk: zwarte peper en verwarmend en pittig door het hoge alcoholpercentage. Totaal indruk: intens van geur en smaak, halfvolle tot volle body, redelijk lange afdronk.

Conclusie: Het continentale klimaat met warme zomers zorgt voor een aanzienlijk alcoholpercentage. Maar deze Bacanta is gelukkig goed getemd door de firma Crama Girboiu en daardoor niet log door de zachte frisse zuren.

 

Een échte winterwijn maar in de zomer kan deze ook prima lichtgekoeld bij gerechten op basis van tomaat, geroosterde paprika, champignons en veel gedroogde kruiden zoals oregano, rozemarijn en tijm of een zelfgeschoten wildzwijn uit de Karpaten.

 


«   »